Doorgaan naar hoofdcontent

De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal

De bromvliegzwaan, wat is dat? En wat heeft het beestje met onze taal te maken? In het boek vind je het antwoord op deze prangende vraag en nog heel veel meer antwoorden op vragen die je altijd al hebt gehad over de Nederlandse taal!


De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Auteur: Arend van Dam
Illustraties: Anne Stalinski
Leeftijdsindicatie: vanaf ongeveer 10 jaar +



Arend van Dam heeft al heeel veel boeken (meer dan honderd!) geschreven. Het allerberoemdst is Lang geleden..., het boek wat door enorm veel kinderen gelezen is en waarvoor hij een Zilveren Griffel kreeg. Maar ook De reis van Syntax Bosselman vind ik persoonlijk een prachtig geschreven boek met heel veel gevoel voor het onderwerp, de slavernij. Echt een aanrader ook.

De vrolijke illustraties zijn van Anne Stalinski. Zij is naast illustrator ook stripmaker en verhalenvertelster. 

Het leuke aan dit boek is dat er een met name in het begin van het boek een soort dialoog plaatsvindt tussen auteur en illustrator, bijzonder! Het begin van het boek is sowieso anders dan anders, want in plaats van lege bladzijdes met alleen saaie (sorry andere boeken) feiten en namen, wordt de lezer even haarfijn en precies uitgelegd hoe een boek nu eigenlijk in elkaar zit. Weer wat geleerd!



Het boek is ingedeeld in 10 hoofdstukken en in elk hoofdstuk vind je één of twee verhalen en interessante weetjes. Fijn voor kinderen is dat het duidelijk is ingedeeld. De verhalen kun je los lezen en de wetenswaardigheden zijn duidelijk te herkennen aan de gekleurde blokken. De onderwerpen komen in een logische volgorde aan bod en vertellen als eerste over het ontstaan van onze taal en hoe jezelf taal geleerd hebt. Daarna neemt het boek je onder andere mee naar hoe het Nederlands in de rest van de wereld terecht is gekomen, over boekdrukkunst en het ontstaan van de Dikke van Dale. 







Ik vind dit echt een heel leuk en fijn boek. Jesler is nog net een beetje te jong, maar vanaf een jaar of negen is dit een prima boek om zelf te lezen. Ook heel leuk om te gebruiken voor een spreekbeurt bijvoorbeeld. Het leest fijn omdat er veel afwisseling in zit en geen moment saai wordt. 

Mijn favoriete verhaal is dat over het meisje Krotoa. Een verhaal over een spichtig, zesjarig meisje dat door veel mensen 'de moeder van Zuid-Afrika' wordt genoemd, omdat ze de taal van de Hollanders doorgaf aan haar volk. Prachtig! Hoera voor fijne geschiedenisboeken!


"Taal is nadenken over het geluid dat je maakt" - Arend van Dam

































Reacties

Populaire posts van deze blog

Alles wat je moet weten over... scheten!

Niks geen lekkere lentelucht en fluitende vogeltjes. Deze blog gaat over een boek vol met informatie over scheten in alle soorten en geuren. Hoera voor scheetjesweetjes! Scheetjes zijn een universeel gegeven. Iedereen laat ze, of het nou fluitend, tetterend, zacht, hard of stinkend is. Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar hier werken scheten nogal op onze lachspieren. Niks aan (te)  doen! Dus je snapt dat dit boek hier heel goed werd ontvangen :) Alles wat je moet weten over scheten - Sanne de Bakker Uitgever: Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. Leeftijdsindicatie: voor iedereen die van schetenweetjes houdt Illustraties: Kees de Boer Op de voorkant van het boek alleen al gebeurt heel veel. Dat belooft wat! Wij vonden de meneer in zijn onderbroek erg grappig :). Snel openslaan dus. Het boek zelf is onderverdeeld in 19 hoofdstukken met verschillende onderwerpen. Waarom scheten laten gezond is bijvoorbeeld en waarom je eigen scheten best lekker zijn en die van...

SUPERnormaal: over hoe je ook zonder superkrachten een held kunt zijn!

De superheldenwereld is niet meer wat het geweest is. De tijd van strakke, stoere pakken en vette auto's is voorbij nu de geheime identiteit van superhelden via social media binnen een paar seconden over de hele wereld bekend kan worden gemaakt.  Maar vrees niet. Er zijn nog wel superhelden, beter bekend als geheim agenten die werken voor de Heldenalliantie. Niet bij iedereen bekend natuurlijk, want dan zou het niet meer geheim zijn.  Voor kinderen met een Gave, zoals bijvoorbeeld het laten opdraven van minipaardjes, bestaat er een school waar ze kunnen leren omgaan met hun Gaven. Hoe ze te gebruiken of juist te verbergen. Maar wat als je een s upernormale jongen van elf jaar bent en je per ongeluk op een school voor superhelden terecht komt? Murph Cooper weet er alles van! Supernormaal - Greg James & Chris Smith Uitgever: Moon Amsterdam Leeftijdsindicatie: 10+ Illustraties: Erica Salcedo Supernormaal  gaat over Murph Cooper. Murph, a.k.a. SU...

Reizen met met mijn oma

Via instagram zag ik bij uitgeverij Christofoor dit boek voorbijkomen. Reizen met mijn oma. Een voorzichtige kennismaking met geheugenverlies en dementie. En een hele liefdevolle kennismaking it is.  Het onderwerp dementie en geheugenverlies ligt mij heel na aan het hart. Want jongens... wat een, vaak verborgen, leed gaat er soms schuil achter de deuren bij mantelzorgers en naasten van de mensen die lijden aan dementie. Om maar niet te spreken van het gevoel bij de personen die het daadwerkelijk treft. In mijn vorige werk als geriatriefysiotherapeut kwam ik veel bij mensen thuis en maakte het proces vaak van dichtbij mee. Het verdriet, de onmacht maar gelukkig ook de mooie en ontroerende momenten en bovenal, de liefde! Reizen met mijn oma Uitgever: Uitgeverij Christofoor Auteur: Juliet Rixt Illustraties: Christopher Corr Leeftijdsindicatie: alle leeftijden Woorden schieten vaak tekort om het proces rondom dementie te beschrijven. Het i...